A karbantartások fontossága

A karbantartások fontossága

Otthonunkban sok olyan tényező van, ami szén-monoxid mérgezéshez vezethet, ha nem figyelünk oda rájuk. Egy rosszul szellőző kémény, egy nem megfelelően karbantartott tüzelőberendezés vagy éppen egy nagy teljesítményű szagelszívó berendezés is tud komoly problémát okozni.

Fontos, hogy ezek a berendezéseink megfelelően karbantartottak legyenek, így csökkenhető a szén-monoxid mérgezés kockázata. Az alábbi cikkben a kémények karbantartásáról és lehetséges hibáiról, valamint a gáz tüzelőberendezések karbantartásáról lesz szó.

Kémény

A kémények feladata, hogy a kályhából, kandallóból és kazánból a tüzelőanyag elégetésekor elvezessék az azokban keletkező füstgázokat és hogy az égéshez szükséges levegőt biztosítják. Az égéstermék eltávolítását a gázok sűrűségkülönbségéből keletkező felhajtóerő és a huzat adja. A huzat során a meleg levegő felfelé törekszik, miközben a helyére hidegebb levegő tódul.

Kéményseprés és a CO mérgezés

Azokban az években mikor elérkezik a kötelező ellenőrzés ideje egy kicsit bosszankodunk, hogy már megint szabadságot kell kivennünk, hogy be tudjuk engedni lakásunkba a kéményseprőt. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az ellenőrzés életet is menthet. A nem megfelelő égéstermék elvezetés a CO mérgezés melegágya.

Az egylakásos jellemzően családi házak esetében a tulajdonosok vagy az ingatlan használói kezdeményezhetik az ellenőrzést, időpont foglalás alapján a nekik legmegfelelőbb időpontban.

Társasházak esetén az ellenőrzést ütemterv alapján végzik, az időpontról 2 héttel korábban értesítik a lakókat. A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik kötelező ellenőrzés.Kéményseprés a CO mérgezés megelőzéséért

A kéményseprők ellenőrzik a kémények állapotát, átjárhatóságot és természetesen a tüzelőberendezés állapotát is. Vizsgálják emellett még a füstgáz összetételét és a helyiségeket tűzbiztonsági és légellátási szempontból is. A szakember tanácsait és javaslatait nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kéményseprők hibakódokat használnak a probléma egyszerű és gyors leírására. A legsúlyosabbak esetben 1-es hibakódot használnak és ez a tüzelőberendezés azonnali leállításával jár. A kéményseprő ekkor jelenti az esetet a tűzvédelmi és a földgáz elosztó felé, a hiba elhárítását követően a használatba vétel előtt a kéményseprőnek nyilatkozatot kell tennie.

1-es hibakód lehet például, ha nem megfelelő tömörségű a kémény, ebben az esetben ugyanis nem füst- és gáztömör, tehát az égéstermék kiáramlik a rendszerből. Vagy, ha a használatban lévő kémény nem megfelelő állékonyságú, tehát romos lepusztult, ekkor ezt javítani, cserélni szükséges a használatbavétel előtt.

Gyakori és roppant veszélyes hiba, ha öt percnél tovább visszaáramlik az égéstermék a lakótérbe. Gázüzemű tüzelőberendezéseknél ez a legveszélyesebb, mert ott az égéstermék az érzékszerveinkkel nehezen felfedezhető, így pedig az tartósan mérgez bennünket.

Egyik kollégánkkal is előfordult ilyen eset, de szerencsére a szén-monoxid riasztó azonnal jelzett. A konyhában található nagyteljesítményű páraelszívó okozta, ami kivezetéssel rendelkezett a szabadba. Ez egyszerűen visszaszívta a társasház közös kéményéből a CO-val rendelkező égéstermékeit miközben a nyílt égésterű átfolyásos vízmelegítő működött.

A CO olyannyira mérgező lehet, hogy ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, akkor három percen belül meg is halhatunk.

A többi hibakódba tartozó rendellenességek nem járnak azonnali tüzelőberendezés leállítással és hatóságok felé történő adatszolgáltatással, viszont a hibát tanúsítványban rögzítik és felhívják a lakó figyelmét, hogy neki kötelezően el kell hárítania a hibát és ezt a következő alkalommal ellenőrzi. Amennyiben a hiba nem lesz elhárítva, akkor viszont a szankciók következnek: készülék leállítása és a hatóság felé adatot szolgáltatnak, csakúgy, mint az 1-es hibakód esetén azt már leírtuk.

Az 5-ös hibakódot érdemes még megemlíteni, ez a levegő utánpótlás zavarára utal. Kevesen tudják, hogyha valahonnan elvezetünk levegő, akkor gondoskodni kell arról, hogy be is vezessük ugyanannyit. Ellenkező esetben az adott térben csökken a nyomás és ez a kéményben visszaáramlást okozhat. Ezt az állapotot utólagosan felszerelt szellőztetőkkel lehet és kell ellensúlyozni, ezek meglétét a kéményseprők szintén ellenőrzik. Kiemelten ellenőrzik azt, hogy van-e mesterséges elszívást létrehozó berendezés a lakásban, mert mint fent írtuk már, komoly kockázatot jelent az, ha égéstermék visszajut a lakótérbe.

További érdekesség, hogy az esetek többségében a fürdőszobában (48%) fordulnak elő szén-monoxid mérgezések, ezt követi a konyha, itt 20 %-ban fordul elő mérgezés. Ezek azok a helyiségek, ahol leggyakrabban használunk nyílt égésterű berendezéseket, a többi helyiségben pedig elenyésző százalékban fordult elő.

Gáz tüzelőberendezések karbantartása

A lakossági tüzelőberendezések éves karbantartása javasolt, sok esetben a jótállási feltételek ezt meg is követelik. Ekkor a szakember egy égés minőségének a vizsgálatára alkalmas műszerrel meg tudja állapítani a készülék állapotát és annak hatásfokát. Ezen felül megteszi a gyártmányspecifikus vizsgálatokat is, ellenőrzi a csatlakozásokat, szivárgások nyomait kutatja.

Néhány fontosabb pont, amit az éves karbantartás alkalmával el kell végeznie a szerelőnek:

  • készülék megtisztítása
  • gáztömörség ellenőrzése
  • kémény huzat ellenőrzése
  • égéstermék visszaáramlás érzékelő ellenőrzése
  • szerelési szabályok ellenőrzése
  • égéshez szükséges levegő biztosításának ellenőrzése
  • mozgó alkatrészek zsírozása, olajozása
  • égésbiztosító rendszerek ellenőrzése
  • hőfokkorlátozások ellenőrzése
  • gázfogyasztás ellenőrzése

A fentiek alapján érezhető, hogy a jó minőségű, bevizsgált CO érzékelő a már a kialakult problémánál kap feladatot, akkor viszont fontos, hogy az egy megbízható, az Országos Katasztrófavédelem oldalán található pozitív listáról választott érzékelő legyen:

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

A nem bevizsgált vagy negatívan értékelt a listán nem szereplő eszközök használata nem ajánlott! Ez akár az életünkbe is kerülhet.

További információ: www.kiddeotthon.hu

Forrás: