Az Airbnb és a szén-monoxid és füstérzékelők

Korábbi blogjainkban hosszasan taglaltuk a CO mérgezés veszélyeit. Ebben a blogunkban pedig megnézzük azt is, hogy a Kidde eszközök és a Supra kulcsszéfek hogyan tudnak segíteni az Airbnb szállások üzemeltetőinek és azoknak, akik igénybe veszik a szolgáltatásukat.

Napjaink egyik legfelkapottabb szállás formája az Airbnb, amely flexibilitást és változatosságot biztosít, de ez a szállás forma bizonyos esetekben kényelmetlenséget és veszélyt is rejthet magában.

A hírekben sajnos lehetett olyat olvasni, hogy egy híres orosz zongorista CO mérgezésben meghalt egy hazai hostelben. A vizsgálat során fény derült arra, hogy egy hibás tüzelőberendezés okozta a tragédiát.

Mivel a szállások nagy részét magánemberek biztosítják, így azon lakások berendezéseinek állapotáról a legritkább esetben értesül a bérelni vágyó. Egy szálloda esetén feltételezhető, hogy az adott szoba jól karbantartott és abban, ottlétünk alatt bajunk nem eshet.

Mi most kimondottan a szén-monoxid és füstmérgezésre térnénk ki, mint a leggyakoribb veszélyforrások egy általunk nem ismert lakás esetén.

Mikor és hogyan volt karbantartva a gázzal működő tüzelőberendezés? Milyen a kémény állapota?

Ezekre a kérdésekre - mint bérlő - biztosan nem fogunk választ kapni. Az alábbi képkivágás az airbnb.hu weboldalról készült. Ez egy párizsi lakás hírdetésének egy fontos részlete, amely az adott ingatlan jellemzőit mutatja be. Ebben az esetben nyugodtabbak lehetünk, hiszen az apartmann el van látva szén-monoxid- és füstérzékelővel is.

Nyugaton bizonyos országokban kötelezőek ezek az eszközök az ilyen szállások esetén is. Hazánkban egyelőre ezek nem kötelező elemei a bérlakásoknak, de képzeljük el azt a helyzetet, hogy egy nyugati országból hazánkba utaznó vendég Airbnb-n foglalható szállást keres, akkor ő előnyben fogja részesíteni azokat a szállásokat, ahol ezek az életvédelmi eszközök megtalálhatók, hiszen náluk ez alapértelmezett felszereltség, még a saját otthonukban is. Az Airbnb szűrési feltételei között is szerepel többek között a szén-monoxid és füstérzékelő.

A kulcs átvétele gyakran okoz kényelmetlenséget airbnb lakások bérlésénél. Ugyanis el kell menni egy adott címre, ahol át kell venni azt. A bérlőnek és a bérbeadónak is kellemetlenséget okoz. Nyugaton éppen ezért elterjedtek az úgynevezett kulcsszéfek. Ezek olyan kisméretű védett tárolódobozok, amelyekbe behelyezhetők az ingatlan kulcsai és egy ismert kód segítségével nyithatók. Ezt a kódot el lehet küldeni a bérlőnek e-mailen, sms-ben vagy bármely olyan formában, amely kényelmes a tulajdonosnak. A bérlési idő végeztével pedig a kulcs kényelmesen visszahelyezhető ebbe a kulcsszéfbe. A széf kódja könnyen megváltoztatható igény esetén - például egy takarítás alkalmával - hogy az új bérlő majd már ezt az új kódot használva vegye át az ingatlant.

Ezek az eszközök könnyen felszerelhetők az ajtóra, vagy a falra. Védettségét tekintve egy ilyen kulcsszéfet több időbe telik feltörni, mintha a behatolni vágyó illetéktelen személy az ajtón lévő zárakat próbálná kinyitni.

A kulcsszéfek tekintetében az alábbi helyen találhatnak bővebb információt:

https://partnertech.hu/termekek/supra_kulcstarolok/ingatlanokhoz