A lakástüzek és az advent

A lakástüzek és az advent

Lassan elérkezik a karácsony, amely sokunk kedvenc ünnepe. Családunkkal, barátainkkal töltünk el kellemes órákat a lakásunk vagy házunk meghittségében.

Nem is gondolnánk, hogy az ezt megelőző adventi időszakban egy plusz veszélynek vagyunk kitéve. Mi is lehet ez? A lakástüzek sajnálatos módon ebben az időszakban megszaporodnak. Gyertyát gyújtunk, amelyeket legtöbbször engedünk végig égni, ráadásul ezt megtesszük 4 alkalommal karácsonyig. Ez a nagyon hangulatos tevékenység viszont a lakástüzek kialakulásához vezethet.
Karácsony és a lakástüzek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint komolyabb a probléma, mint azt először gondolnánk. Ősszel és télen a tűzoltók naponta 30 lakástűzhöz vonulnak ki. Átlagosan 45 percenként történik egy ilyen eset és átlagosan 2-3 lakás válik lakhatatlanná naponta. Ami ennél is tragikusabb, hogy kétnaponta meg is hal valaki ennek következtében.

A 2020-as évben eddig 5950 lakástűz történt, 482 ember szenvedett el füstmérgezést.

Kis odafigyeléssel viszont elkerülhetjük ezt:

Az OKF a következőket javasolja az adventi koszorúk által okozott tüzek elkerülése végett: a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. A tavalyi évben 49 alkalommal történt adventi koszorú miatti lakástűz.

Adventi gyertyagyújtás

Ezen felül figyeljünk oda, hogy a koszorú felett, mellett ne legyenek könnyen éghető tárgyak, mert a tűz gyorsan tovább terjedhet. Az egyik legfontosabb alapszabály pedig az, hogy a gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül égni.

Ezen felül figyeljünk oda, hogy a koszorú felett, mellett ne legyenek könnyen éghető tárgyak, mert a tűz gyorsan tovább terjedhet. Az egyik legfontosabb alapszabály pedig az, hogy a gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül égni.

Hasonlóan a szénmonoxid érzékelőkhöz (CO érzékelő), egy elemes füstérzékelő beszerzése életet menthet, hiszen hamarabb értesülhetünk a nem várt tűz kialakulásáról és hamarabb megkezdhetjük a beavatkozást vagy a tűzoltók értesítését.

Mivel a fűtési szezon elindulásával is jár a karácsonyra való készülődés, így javasoljuk, hogy a füstérzékelők beszerzése mellett érdemes megvásárolni egy szén-monoxid érzékelőt is. A CO érzékelőkről egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk.

Azért is érdemes ilyen életvédelmi eszközök beszerzését megtenni, mert az őszi és téli időszakban többet is tartózkodunk a lakásunkban, ráadásul ekkor működnek a fűtőberendezések is, ekkor pedig a szén-monoxid érzékelők menthetnek életeket.

Forrás:

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye - Link