A szén-monoxid

A szén-monoxid

A tél beköszöntével egyre többet hallunk a szén-monoxidról és a CO mérgezésről. Ilyenkor többet tartózkodunk otthon és intenzívebben használjuk tüzelő berendezéseinket, ezért megnő a szén-monoxid mérgezés veszélye. Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, valamilyen szénmonoxid mérgezéssel összefüggő esethez.


Füstjelző készülékkel a füstmérgezés ellen

Mi az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen, azonban rendkívül mérgező anyag. Sűrűsége szinte teljesen megegyezik a levegőjével, ezért zárt terekben a légmozgás teljes hiánya esetén a magasabb részeken koncentrálódik.

A szén-monoxid a fa, a szén, a faszén, a fűtőolaj, a paraffin, a benzin, a földgáz, a propán, a bután stb. anyagok tökéletlen elégése során keletkezik, az égéstermék része.

Mi okozhatja a szén-monoxid koncentráció megnövekedését?

A szén-monoxid koncentráció veszélyes szintre növekedhet, ha az alábbi körülmények között egy van több fennáll:

  • Hibás vagy nem megfelelően karban tartott fűtő berendezés
  • Eltömődött vagy szétcsúszott füstcső
  • A szellőzés hiánya

A CO észlelése

A széSzén monoxid mérgezés - infografikan-monoxid az emberi érzékszervekkel nem észlelhető. Jelenlétére csak a tünetekből következtethetünk. A CO mérgezés tünetei viszont gyakran összekeverhető más betegségekkel, mint pl.: az influenzával.

A szén-monoxid mérgezés tünetei:

  • Kezdeti tünetek: fejfájás, rosszullét, hányinger.
  • Később: eszméletvesztés, halál.

Ez az anyag káros, belélegezve mérgező hatású és akár halálos is lehet. Ennek oka, hogy a szervezetbe jutva a szén-monoxid molekulák előszeretettel kapcsolódnak a vérben lévő hemoglobinhoz, ráadásul ezt könnyebben is teszik, mint maga az oxigén. Ezzel gátolják a vér oxigén szállító képességét, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A szén-monoxidnak akkor is vannak káros hatásai, ha hosszú ideig vagyunk kitéve alacsony koncentrációnak. A tünetek ebben az esetben is a fejfájás szédülés, de esetenként okozhat alvászavarokat, memóriazavarokat, személyiségváltozás, anorexiát és felgyorsíthatja az érelmeszesedést, illetve másodlagosan szívnagyobbodást és vörösvérsejt-túltermelést is eredményezhet.

Mit tegyünk, ha szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk?

A leggyorsabban, abban az esetben értesülhet a mérgezés veszélyéről, ha rendelkezik CO riasztóval. Ekkor miután meghallotta a riasztást, azonnal hagyja el az épületet és értesítse a Tűzoltóságot, valamint tünetek esetén a mentőket is.

Amennyiben nem rendelkezik szén-monoxid vészjelzővel, de tüneteket tapasztal magán esetleg családtagján (a gyermekeken és a háziállatokon kisebb termetük miatt, hamarabb jelentkezhetnek a tünetek) szintén hagyja el az épületet és hívja a Tűzoltóságot, tünetek esetén pedig a mentőket is.

Hogyan kerülhetem el?

A szén-monoxid mérgezés kockázatát a tüzelőberendezés megfelelő és rendszeres karbantartásával és gyakori szellőztetéssel csökkenthetjük. Kizárni viszont, így sem tudjuk mert bármikor történhet egy nem várt meghibásodás.

Egy szén-monoxid riasztó beszerzésével még az előtt értesülhet a CO jelentlétéről, hogy az tüneteket okozzon.