Füstmérgezés veszélyei

A füst egy légnemű anyag, mely az égés során keletkezett gázokat és porlasztott szilárd anyagi részeket tartalmaz. Egy kisebb tűz esetén is sok kémiai anyag kerülhet a levegőbe, ezeknek mennyisége függ a hőmérséklettől, az égő anyagoktól és az oxigén mennyiségétől.

A füstmérgezés veszélyei

Tűzeset bekövetkezésekor a legtöbb halálesetet a füstmérgezés okozza, de különböző fokú füstmérgezéssel évente több száz ember kerül kórházba.

A szervezetet a füst belélegzése kétféleképpen is károsíthatja:

  1. A forró füst megégetheti a légcsövet, ennek hatására az megduzzad és elzárja a levegő áramlásának az útját a tüdő felé.
  2. A füstben lévő mérgező anyagok (Pl.: sósav, kén dioxid, ammónia stb.) megduzzasztják a légcsövet és a tüdőt, majd a tüdőbe vezető légcsövek beszűkülnek, ez nehéz légzést eredményez. A füst által tartalmazott szén-monoxid, vagy cián a sejteket is károsítja.
CO mérgezés kit veszélyeztet

Kit veszélyeztet?

Az ingatlanban tartózkodó emberek és háziállatok egyaránt ki vannak téve a füstmérgezésnek egy tűzeset során. A háziállatokra, illetve gyerekekre, kisebb testtömegük miatt, a füst nagyobb veszélyt jelent, hamarabb okozhat mérgezést vagy fulladást.

A tűzesetek többségénél nagy mennyiségben keletkezik füst, amely gyorsan terjed az ingatlanon belül. A sűrű füstben a menekülési út megtalálása nehéz feladat.

Mi okozza a lakástüzeket?

A lakástüzek körülbelül felét hibás, nem megfelelően működő elektronikai készülékek okozzák. A vezető okok közé tartozik még a konyhai sütés-főzés, gyertyák, cigaretták és a túlterhelt elektromos csatlakozások.

A gyakori lakossági tűzesetek azt mutatják, hogy a tűzjelző, füstjelző megléte ebben a szektorban is rendkívül fontos. A Kidde füstérzékelő lakossági alkalmazásra tervezett és már a tűz korai szakaszában jelzi a veszélyt.

Tudja biztonságban családját! Válassza a Kidde 10Y29 típusjelzésű érzékelőt!