CO és füstérzékelők fontossága videókban

CO és füstérzékelők fontossága videókban

A korábbi blogokban részletesen taglaltuk a szén-monoxid (CO) mérgezés veszélyeit és szót ejtettünk a leggyakoribb tűzesetekről is, amik elszaporodnak az adventi időszakban.

Szentül hisszük, hogy megfelelő odafigyeléssel a fenti problémás esetek elkerülhetők. Viszont sok esetben nem is vagyunk azzal tisztában, hogy rendelkezünk-e a szükséges tudással, hogy elkerüljük a vészhelyzeteket.

Jelen blogunkban az Országos Katasztrófavédelem segítségére hagyatkozunk és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített videókra és oktatási anyagokra hívjuk fel a figyelmet. Érdemes őket megtekinteni, mert a látottak és hallottak bármikor jól jöhetnek egy hasonló helyzetben.

Szén-monoxid mérgezés megelőzése tekintetében az alábbi videó lehet érdekes, amely azt mutatja be, hogy mi történhet akkor, ha nem használunk CO érzékelőt és megtörténik a baj, tehát szén-monoxid mérgezést szenvedünk el:

Link.

Lakástüzek időben történő felismerését segítik a füstérzékelők. Az alábbi videóban egy speciális 360 fokos kamerával rögzített jelenetet láthatunk, amely bemutatja, hogy miképpen tud segíteni egy füstérzékelő, illetve bemutatja, hogy mit kell tenni tűz esetén:

Link.

Egy másik, szintén füstérzékelők fontosságát bemutató kisfilm a következő linken érhető el. Ebből a videóból megtudhatjuk, hogy mit kell tenni tűz esetén, illetve mire érdemes figyelni, hogy azt elkerüljük:

Link.

Mint minden esetben, itt is a legjobb, ha a tűz megelőzésére koncentrálunk. Éghető tárgyak mellé nem teszünk tűzforrást, figyelünk arra, hogy nem teszünk ruházatot fűtőberendezésre. Odafigyelünk arra, hogy az elektromos elosztóberendezéseink jó állapotban legyenek, azokat ne terheljük túl a specifikációban meghatározott értéken felül.

Végezetül szeretnénk még felhívni a figyelmüket az alábbi teszt sorozatra:

Link.

Ez oldalon található teszteket kitöltve átfogó képet kaphatunk arról, hogy milyen tudással kellene rendelkezzünk azzal kapcsolatosan, hogy miképpen védhetjük meg magunkat és szeretteinket a különböző veszélyek és problémák esetén. Nem kell kétségbe essünk akkor, ha nem vagyunk biztosak a válaszban. Töltsük ki a teszteket legjobb tudásunk szerint, a beküldés után azonnal láthatjuk eredményünket és az alkalmazás azonnal meg is mondja a jó választ, sok esetben még magyarázó szöveget is kapunk, hogy megértsük, hogy miért az a jó válasz.